Oorzaken verdrinking

Naargelang de oorzaak wordt de verdrinking ingedeeld in twee soorten. Bij primaire verdrinking is het bewustzijnsverlies een rechtstreeks gevolg van de onderdompeling. Bij secundaire verdrinking is de onderdompeling het gevolg van een eerder bewustzijnsverlies.
Pimaire verdrinking:
 
Het gevolg van de onkunde om te zwemmen. Het slachtoffer is nog bij bewustzijn tijdens de onderdompeling. Door de onderdompeling worden zowel de uitwendige als inwendige ademhaling belemmerd. De dalende zuurstofconcentratie in de hersenen is de aanleiding voor het bewustzijnsverlies onder water.
 
Onderdompeling ==> bewustzijnsverlies ==> Verdrinking
 
Secundaire verdrinking:
 
Het gevolg van een eerder bewustzijnsverlies.
 
bewustzijnsverlies ==> onderdompeling ==> verdrinking
 
Oorzaken ven bewustzijnsverlies te wijten aan externe factoren:
 
- Ter hoogte van de luchtwegen.
 
Een blokkage van de luchtwegen tijdens het zwemmen is meestal het gevolg van zich verslikken in water. Het slachtoffer zal uiteindelijk door een gebrek aan zuurstof het bewustzijns verliezen. Dit zuurstoftekort zorgt voor een blauwachtige verkleuring van het slachtoffer.
==> Behandeling met 100% zuivere zuurstof is absoluut noodzakelijk.
 
- Door de kwaliteit van de ingeademde lucht.
 
Duikers vormen een risicogroep voor luchtvergiftiging, wanneer de kwaliteit van de perslucht te wensen overlaat.
 
- Door letsels.
 
Hevige bloedingen ten gevolge van verwondingen kunnen tot bewustzijnsverlies leiden door de verlaagde bloeddruk. De druk in de
weefsels is onvoldoende. Ter hoogte van de hersenen uit zich dit door onvoldoende zuurstof om het bewustzijn te garanderen.
 
- Door allergieën.
 
Een allergie is een ontstekinsreactie op een lichaamsvreemde stof, een allergeen. Meestal is deze stof op zich onschadelijk. Sommige personen zijn echter overgevoelig voor bepaalde allergenen, waardoor een ontstekingsreactie uitgelokt wordt. Hevige allergische reacties kunnen aanleiding geven tot het samentrekken van de luchtwegen. Door de belemmering van de ademhaling, komt het lichaam in zuurstofnood en kan buwustzijnsverlies optreden.

- Door blootstelling aan de zon.

Het lichaam past zich aan externe temperatuurschommelingen aan. Dit heet de thermoregulatie van het lichaam. De uitwendige temperatuur mag grote schommelingen ondergaan. De inwendige temperatuur blijft constant. Schommelingen in inwendige temperatuur resulteren vrijwel onmiddelijk in wijzingen van fysiologische processen.